Fasolka po bretońsku


Składniki

1/2 kg suchej fasoli Jaś (tej średniej)
25 dag boczku wędzonego
20 dag wędzonych żeberek
1/2 kg kiełbasy
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki cukru
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra




2 ząbki czosnku
1 duża cebula lub dwie małe



Wykonanie

Fasolę umyć i zalać zimną wodą (2 x tyle co fasoli) i zostawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie wrzącą wodą i zostawić na 15 min a następnie odcedzić.Tak przygotowaną fasolę wkładamy do dużego garnka, w którym będzie gotowana. Zalać ją wodą - wodę musi być widać na wierzchu.
Żeberka, boczek pokrojony na kawałki i ząbki czosnku dodajemy do fasoli. Zagotować bez przykrycia, troszkę posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny)


Kiełbasę pokroić na ćwiartki i podsmażyć z cebulą. 


Dodać przecier wymieszany z majerankiem


Z garnka wyjąć 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli i rozgnieść na miazgę.
Gdy fasola jest już miękka dodajemy miazgę z ziaren,  podsmażone wędliny razem z tłuszczem i całość dokładnie zamieszać.Fasolę przyprawić na pikantnie (dodać papryki, pieprz, przyprawę do fasolki dosolić do smaku).



Gotujemy jeszcze przez 10-15 min. 
Zagęszczamy mąką rozrobionej w wywarze 
Całość zagotować



Post powstał dzięki firmom










SMAK-COM Jan Skworc


ul. Jagiełły 13c/65


41-106 Siemianowice Śl.


TELEFON: 695923403



i


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger