Chleb pszenny



Składniki

Zaczyn

200g zakwasu żytniego, dokarmionego 12h wcześniej
200g wody
200g mąki żytniej, jasnej


15g świeżych drożdży

Ciasto właściwe

1kg mąki pszennej Kopytowa


2 łyżeczki soli
ok. 400g wody

Wykonanie

Wieczór przed pieczeniem

Łączymy składniki na zaczyn , przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin


W dniu pieczenia

Do zaczynu dodajemy składniki ciasta właściwego, 


dokładnie wyrabiamy, przez 3-4 minuty. 


Przykrywamy i odstawiamy, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie składamy je i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, powinno zająć to ok. 1 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je  . Układamy bochenek ja dałem do tortownicy z dodatkową obręczą, bo tak duży urósł.
Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Żeby skórka była chrupiąca, na spód piekarnika możemy wlać 0,5 szklanki wody. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. 



Smacznego!

Post powstał dzięki firmie:

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951

1 komentarz:

  1. Kiedyś próbowałam się bawić w pieczenie chleba, ale za każdym razem wychodził mi zakalec, więc po jakimś roku dałam sobie spokój, choć żałuję bo pamiętam smak tych moich zakalców. Wszystko mogę upiec, ale chleba nie potrafię.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger