Współpraca - SERY KORYCIŃSKIE CZESŁAWY ZARZECKIEJ


Podjąłem współprace z firma http://www.ser-korycinski.pl/ w ramach wspólnego działania otrzymałem ser o wadze 4,30 kg z żurawiną, 


zapewne go wykorzystam do wielu przepisów. Pierwsze co postanowiłem go skosztować jako produkt gotowy.


 Jego smak oceniam na 5+ Ciekaw jestem jak on będzie dojrzewać i jak się zmieni jego konsystencja,smak i kolor.Wkrótce dodam przepisy z wykorzystaniem tego sera. A teraz troszkę o samym serze:


Ser koryciński wyrabia się ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. W tradycyjnej technologii produkcji podpuszczkę, czyli enzym odpowiedzialny za koagulację (ścinanie się) mleka, pozyskiwano ze startych na proszek żołądków cielęcych. Dziś używana jest wyłącznie podpuszczka mleczarska.
W kolejnym etapie produkcji ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze dochodzącej nawet do 3.5kg. Na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka.
W końcowym etapie produkcji ser, w odpowiedniej formie, przenosi sie do chłodnego pomieszczenia. Tam, właściwie pielęgnowany, leżakuje od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania.
Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki. Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy.

Przechowywanie

Ser Koryciński należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (piwnica, lodówka).
Ser można przechowywać w folii do żywności, hamując tym samym proces jego dojrzewania. Natomiast jeśli chcą Państwo aby ser dojrzewał, należy przechowywać go bez opakowania, bądź przykryć przepuszczającym powietrze materiałem, i każdego dnia przekładać na drugą stronę.
Ser Koryciński ma ważność do spożycia nawet do 2 miesięcy. W tym czasie ser będzie dojrzewać, co objawia się zmianą jego konsystencji, barwy i smaku.
Ser Koryciński można zamrażać.




Post powstał dzięki firmie:



Czesława Zarzecka
Mielniki 19
16-140 Korycin

Zamówienia oraz wszelkie pytania
należy kierować na numer kontaktowy producenta:

tel.: 504 050 306
bądź na adres e-mail: zanetazarzecka@gmail.com

Prosimy o kontakt telefoniczny w dni robocze i soboty w godz. 9.00 - 17.00.

Informujemy również, iż sery należy zamawiać z co najmniej 2-3 dniowym wyprzedzeniem.
Zapraszam do zakupu Sera Korycińskiego w cenie 
28 zł/ kg (bez względu na rodzaj sera).
Ser wędzony w cenie 32 zł/ kg
Ser sprzedajemy wyłącznie w całości. Jeden ser waży od 3 do 3,5 kg. Przyjmujemy zamówienia na dowolną ilość sera.

Ser wysyłamy za pobraniem przesyłką kurierską DPD i zgodnie z jej cennikiem. Koszt przesyłki ponosi kupujący - doliczany jest on do wartości sera. Na życzenie klienta możliwy jest inny sposób wysyłki czy odbioru sera.

Cennik przesyłki kurierskiej DPD: 

do 10,0 kg --> 20,60 zł
10,0-20,0 kg --> 21,50 zł
20,0-31,5 kg --> 22,00 zł


W jednej paczce mieści się 8 serów.
W przypadku zamówienia większej ilości serów, za każdą kolejną paczkę obowiązuje oddzielna opłata za przesyłkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger