Idealne ciasto na pierogi



Składniki:

600 g mąki pszennej Kopytowa


200 ml gorącej wody
2 jajko
4 łyżki oleju
szczypta soli

Wykonanie

Do mąki


dodać sól, roztrzepane jajko, wodę i olej.



 Wyrobić elastyczne ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę wody, jeżeli się klei – lekko podsypać mąką) Przykryć i odstawić na około 15 minut aby ciasto odpoczęło.


Ciasto cienko rozwałkować


i wycinać kółka.


Małą łyżeczką na środek każdego kółka nakładać dowolny farsz np na pierogi ruskie (ziemniaki, twaróg, cebula, przyprawy).


Sklejać brzegi formując pierożki.


Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Post powstał dzięki firmie:

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger