Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto owocowa Fantazja | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto owocowa Fantazja


Składniki

Biszkopt

4 jajka


100g mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
5 łyżek wody
200g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy

Budyń

1 litr mleka
kostka masła 
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki

Dodatkowo





Mandarynki
banan
1 galaretka

Wykonanie

biszkopt

Żółtka oddzielić białek. Białka ubić na sztywną pianę


W drugiej misce żółtka utrzeć na puszystą masę


Do utartych żółtek dodać stopniowo mąki proszek do pieczenia oraz olejek migdałowy, wodę, olej  i
na najniższych obrotach miksować Dodać stopniowo ubite białka. Nagrzać piekarnik do 100 stopni. I wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia


Ciasto wsadzić do piekarnika i temperaturę zwiększyć do 180 stopni. Piec ok 20-25 min do suchego patyczka. ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika.


Budyń

1 litr mleka gotujemy z kostką masła


Międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem pudrem


Dodajemy mąkę krupczatkę ucieramy dalej. i wlewamy powoli do naszej masy mleko z masłem


Tak przygotowany budyń gotujemy aż zgęstnieje co chwile mieszając żeby się nie przypalił


Przygotowanie całego ciasta

Biszkopt kroimy na pół na dolnej połówce układamy mandarynki


Chipsy bananowe karmelizowane


Kiwi kandyzowane


Zakładamy specjalną obręcz do tortów żeby budyń się nie wylał i wlewamy budyń na owoce


Dajemy drugą część biszkoptu i stroimy górę owocami 


I wylewamy lekko tężejącą galaretkę zrobioną według przepisu na opakowaniu


SMACZNEGO!!


Przepis powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403


oraz


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz