Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb orkiszowy z cebulką prażoną | Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb orkiszowy z cebulką prażoną


Składniki

Zaczyn:

500g mąki orkiszowej
500ml  wody

Ciasto chlebowe:

zaczyn (podany powyżej)
500g mąki orkiszowej
65g płynnego miodu
20g soli
cebulka prażona ok 300g
150ml wody

Wykonanie

Rano należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 6- 10 godz. najlepiej w temperaturze 25°C.


Następnie wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć (najlepiej zagniatając robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).


Następnie włożyć do foremek na ok 3-5 h. 


Po wyrośnięciu spryskujemy nasz chleb wodą i nacinamy. Piekarnik nagrzewamy do 280 stopni dajemy chleb do środka i na blaszce gdzie są foremki wlewamy wodę która wyparuje i zmniejszamy temp 200 stopni pieczemy ok 1h do zrumienienia. 

Dziekuję za zaufanie i dalszą współprace firmie Młyn kopytowa

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz