Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb na zakwasie | Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb na zakwasie



Składniki
200 g zakwasu własnej roboty (przepis znajdziecie tu)
500g mąki pszennej


500g mąki żytniej


łyżeczka soli
dodatki do chleba (ziarna,cebulka w zależności z czym sie chce zrobić)

Wykonanie

Do miski dajemy nasz zakwas mąkę pszenną oraz 500ml wody dobrze wyrabiamy żeby nie było grudek i odstawiamy do wyrośnięcia na całą noc.


Następnego dnia dodajemy 500 g mąki żytniej oraz 150 ml letniej wody można dodać różnego rodzaju dodatki takie jak ziarna słonecznika, dyni lub cebulkę prażoną 



układamy do dwóch foremek i odstawiamy od 3-5h w zależności od temp. otoczenia jak szybko wyrośnie nasz chleb. 


Po wyrośnięciu spryskujemy nasz chleb wodą i nacinamy posypując ziarnami. Piekarnik nagrzewamy do 280 stopni dajemy chleb do środka i na blaszce gdzie są foremki wlewamy wodę która wyparuje i zmniejszamy temp 200 stopni pieczemy ok 1h do zrumienienia. 



studzimy na kratce


Dziekuję za zaufanie i dalszą współprace firmie Młyn kopytowa

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz