Bułki grahamki



Składniki

50g zakwas żytni
10g drożdże świeże
10g cukier 
6g sól
1kg mąki graham Kopytowa
600g woda



Wykonanie



1 faza : kwaso - podmłoda (jednoczesne połączenie zakwasu z rozczynem drożdżowym)

50g zakwas żytni aktywny
450g letniej woda 


10g świeże drożdże


Najpierw w wodzie rozprowadź dokładnie drożdże i zakwas , następnie dodaj mąke i starannie wymieszaj. W takiej postaci pozostaw pod przykryciem do fermentacji na 5-7 godzin . 




2 faza : ciasto właściwe

kwaso -podmłoda ( cała faza poprzednia)
10g cukier
6g sól
150g letniej wody
500g mąka pszenna typ 500

Najpierw do kwaso - podmłody dodaj wodę , cukier i sól oraz dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj mąkę i mieszaj 20 minut. Po mieszaniu pozostaw ciasto do fermentacji wstępnej na 20minut (przykryte ściereczką).



Po tym podziel ciasto na 8 równych porcji i uformuj z nich 8 kulek , które następnie przykryte pozostaw do rozrostu końcowego na 60 minut)

 

Tuż przed wypiekiem odwróć każdą "do góry nogami"  ,Można posypać ziarnami piekło niebo (uwaga wersja pikantna)


 i włóż do nagrzanego do 220oC piekarnika. Natychmiast spryskaj wierzch bułek delikatnie wodą i piecz 5 minut , a następnie zmniejsz temp do 180oC i nadal piecz jeszcze 15-20 minut.



Post powstał dzięki firmie



F.H. Ananda
ul Jagiellońska 10 97-300 Piotrków Trybunalski

Tel: 48 733 926 555


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001


1 komentarz:

  1. Wyglądają cudnie - sama nigdy takich nie robiłam, a te Twoje z pewnością smakowały przepysznie :) Te sklepowe mogą się schować :P (Dzisiaj widziałam taką, która była 3x taka jak Twoja a ważyła 40g - taka była nadmuchana :P)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger