Świateczny piernik

Świateczny piernik




Składniki

400 g mąki pszennej
125 g stopionego masła 
250 g cukru
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych ORZECH


3 łyżki kakao
szklanka mleka
2 łyżki przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej
sporo bakalii - orzechy, rodzynki, skórka cytrynowa 

Wykonanie

Jajka 

ubić z cukrem na puszystą masę 
i dodawać kolejno mąkę, kakao, sodę i przyprawy - ciągle mieszając.


 Dolać mleko i wymieszać. Następnie do masy dodać powidła i wlać masło - wymieszać na jednolitą masę. 




Na końcu dodać bakalie - wymieszać delikatnie i masę wlać do form keksowych.


 Piec ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C (do suchego patyczka). 



Smacznego !!

Przepis powstał dzięki firmie:

Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego "ORZECH" Sp. z o.o.
ul. Rzeszowska 7, 36-100 Kolbuszowa tel/fax +48 (17) 227 47 83, 227 47 84
NIP 814-10-62-734

• Sekretariat +48 (17) 227 47 83; +48 (17) 227 05 50

• e-mail: orzech@orzech.com.pl
• e-mail: biuro@orzech.com.pl
Herbata z trawą cytrynową

Herbata z trawą cytrynową



Dziś postanowiłem zrobić sobie herbatkę zamiast cytryny użyłem trawy cytrynowej skworc


W zupełności zastępuje naturalną cytrynę nawet jest o wiele lepsza w smaku taka herbatka. 


Najwięcej właściwości leczniczych posiada olejek z trawy cytrynowej  Ze względu na intensywny aromat szeroko wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.

W medycynie ludowej olejek stosowany był w leczeniu stanów zapalnych i owrzodzeń.

Olejek cytrynowy hamuje rozwój grzybów (drożdżaków, pleśniaków). Od wieków znane są jego właściwości odkażające, stąd zastosowanie w leczeniu m.in. trądziku.

Jako składnik kosmetyków ma właściwości oczyszczające, przywracające naturalną równowagę skóry.

Przepis powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403



Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger