Przesylka Laboratorium Biooil

Przesylka Laboratorium Biooil



Dziś przyszła przesyłka z Laboratorium Biooil  za udostepnienie pzepisów na ich stronie http://www.biooil.com.pl/przepisy-biooil

A otrzymalem 0,5l oleju lnianego



100% OLEJ LNIANY do diety Budwig (tzw. Budwigowy) z LABORATORIUM BIOOIL z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno, nieoczyszczony jest tłoczony z najwyższej jakości siemienia lnianego. Olej ten zawiera ponad 50% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 3, dzięki czemu jest w stanie zrównoważyć ich niedobory. OLEJ LNIANY firmy LABORATORIUM BIOOIL to produkt w 100% naturalny, jest nieoczyszczony dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości ziarna, z którego powstał, nie zawiera konserwantów ani żadnych innych sztucznych dodatków. Szklane ciemne butelki chronią olej przed szkodliwym działaniem promieni UV.





Zawartość kwasów tłuszczowych
(przeciętnie)


TŁUSZCZE NASYCONE – 9%

w tym:

kwas palmitynowy – 5%

kwas stearynowy – 4%


TŁUSZCZE NIENASYCONE – 91%

w tym:
JEDNONIENASYCONE – 18%


kwas oleinowy (Omega-9) -18%


WIELONIENASYCONE – 73%


kwas linolowy (Omega-6) – 18%

kwas linolenowy (Omega-3) – 55%


DZIĘKI NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI OLEJ LNIANY FIRMY LABORATORIUM BIOOIL JEST STOSOWANY W DIECIE dr BUDWIG




W recepturze aptecznej stosowany jest do mazideł, np. Linimentum Calcis do leczenia oparzeń i odmrożeń, a także w maściach, plastrach i w produkcji mydeł (Sapo Kalinus)
w przemyśle spożywczym – niegdyś stosowany powszechnie, obecnie coraz częściej, ze względu na wysoką zawartość kwasów omega–3. Obecnie uzyskiwane produkty spożywcze dzięki procesom rafinacji, odpowiedniego przechowywania – ciemne szkło, chłodziarka, brak dostępu tlenu i sposób wytłaczania (na zimno) zyskują coraz dłuższe terminy przydatności do spożycia nawet 6 miesięcy w przypadku olejów butelkowanych, przy czym im więcej kwasów omega–3, tym krótszy termin przydatności.
w Małopolsce tradycyjnie był stosowany jako podstawowy tłuszcz spożywczy w okresach postnych, w tym w Wigilię
suplementy diety – dostępne produkty zawierające olej lniany są najbogatszym źródłem omega–3 o długim okresie przydatności.
do celów artystycznych – do zabezpieczania powierzchni malowideł i polichromowanych rzeźb, jako spoiwo i medium w malarstwie – obecnie powoli traci tutaj znaczenie na rzecz materiałów syntetycznych;
jako surowiec przemysłowy – obecnie olej lniany jest wykorzystywany sporadycznie w postaci tzw.pokostu naturalnego (z dodatkiem tzw. sykatyw, czyli mydeł ołowiowych i manganowych) w stolarstwie i szkutnictwie do konserwacji starych mebli czy łodzi
w przemyśle kosmetycznym używany jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Wykazuje działanie regenerujące, hamuje zapalenia skóry.






Racuszki owoce sosem sezamowo czeresniowym

Racuszki owoce sosem sezamowo czeresniowym


SKŁADNIKI:

Jajko 
szklanka mleka
poł szklanki wody  gazowanej
pół szklanki cukru
mąka 
cukier waniliowy
olej sezamowy BIOOIL
czereśnie

WYKONANIE

Jajko miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym do uzyskania puszystości dodajemy mleko,wodę gazowana pół łyżeczki oleju sezamowego BIOOIL  i dalej miksujemy żeby składniki się połączyły  i sypiemy stopniowo mąkę żeby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany tak jak na naleśniki 



dodajemy wydrylowane czereśnie ilość wedle uznania.




 Smażymy placuszki po 3, 4 na patelni;) w zależności jak duże się zrobi,






PRZYGOTOWANIE SOSU


wydrylowane czereśnie (ilość wedle uznania ( miksujemy blenderem dodajemy cukier do smaku ja dałem 2 łyżki i dodajemy pół łyżeczki oleju sezamowego. Wszystko dokładnie miksujemy.
Usmażone placuszki polewamy tak przygotowanym sosem.



SMACZNEGO




Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger