KONIAK PODLASKI

KONIAK PODLASKI


Składniki

½ l spirytusu
½ l wódki czystej
3 śliwki suszone
2 goździki
kawałek laski wanilii
1 łyżka rodzynków
2 duże ziarenka ziela angielskiego
1 mały listek laurowy
1 szklanka cukru

Wykonanie

Przyprawy wsypać do słoja, zalać wódką, następnego dnia wlać spirytus, wymieszać, zamknąć szczelnie,
odstawić na tydzień. Po upływie tego czasu zrobić ze szklanki cukru karmel i rozprowadzić go taką ilością
wody, by powstało ½ l brązowego płynu, do którego po ostudzeniu wlać zaprawę przecedzoną przez watę.
Otrzymamy trzy butelki ½ l butelki trunku, który powinien dojrzewać kilka dni.



Hot dogi

Hot dogi



SKŁADNIKI: 



· bułka hot-dog [4 szt.] (na hot dogi) 

· parówki [4 szt.] 

· szynka gotowana [4 plastry] 

· pomidory [1 szt.] 

· surówka z kiszonej kapusty (np. kapusta kiszona + marchewka starta +cebula w kostke+sól+pieprz)

· keczup [4 łyżki] 

· majonez [4 łyżki] 

· sól 
 
Przygotowanie: 

Z parówek zdjąć osłonki, naciąć wzdłuż na pół. W nacięcia włożyć po szczypcie startego sera. Parówki owinąć plasterkami szynki. Bułeczki naciąć wzdłuż, włożyć parówki i zapiekać kilka minut w piekarniku. Podawać polanę keczupem i majonezem z surówką z kapusty i pomidorów.



Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger