Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe



SKŁADNIKI: 

Spód

biszkopty 

Ser

700 g serka homogenizowanego waniliowego typu Danio 
30 g żelatyny (2 czubate łyżki) 
300 ml śmietany kremówki (dałam 30%) 
4 łżki cukru pudru 

Poza tym 

2 galaretki truskawkowe 800 g truskawek 

WYKONANIE: 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do tego dodać serek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać – mikserem. Żelatynę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody (wrzątkiem), dobrze wymieszać aż się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę wlewać powoli do masy serowej, cały czas miksując na wysokich obrotach.Ja robię tak: do lekko przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać, a następnie, wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Na spód tortownicy, o średnicy 24 cm, poukładać biszkopty. Na biszkopty ułożyć biszkopty. Całość zalać masą serową i wstawić do lodówki. Na stężoną masę poukładać resztę truskawek. Rozpuścić galaretki w 800 ml wody. Ostudzić. Tężącą wlać na truskawki.



Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger