salatka wiosenna

salatka wiosenna


dzis zrobilem salatke wiosenna z produktami ktore wiekszosci mi urosly.z nasion (szczypiorek,lubczyk,pietruszka) firmy LOBELIA . a o to dowód mojej pracy.



Składniki

pół główki kapusty
garść rzodkiewek (ja miałem prosto z działki)
szczypiorek, pietruszka, lubczyk (sporo)
słoiczek majonezu
1 cebula
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Kapustę i rzodkiewek oraz cebulę drobno pokroić, posiekać szczypiorek, lubczyk, pietruszke (dość sporo tego wedle uznania ja dałem po całej garści), dodać majonez wymieszać. Doprawić pieprzem oraz solą


Taka sałatka do obiadu to moc witamin. Może nie wyglada efektownie ale smakuje bombowo.






Tort z bialej czekolady Pychota

Tort z bialej czekolady Pychota



Ten o to tort zrobiłem na 3 latka mojego synka. wszystkim bardzo smakował każdy prosił o przepis. Tort dla każdego nie za słodki w sam raz, Dobrze komponuje się smak maku w biszkopcie ze kremem z czekoladą. ja zamiast rumu do ponczu dałem sok z ananasa, ale można rożnie dać kto co woli nawet herbata lub kawa i skrapiać biszkopty tym ponczem,


Składniki na biszkopt z maku:


    5 jajek
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki mielonych migdałów
    12 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Składniki na poncz:

    pół szklanki wody
    3 łyżki rumu (wersja dla dzieci można zastąpić rum sokiem z ananasa lub kompotem wiśniowym)


Składniki na masę z białej czekolady:

    30 dag białej czekolady
    400 ml śmietany kremówki

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Przygotowanie ponczu

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Przygotowanie kremu


Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Przygotowanie całego tortu

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować np jak ja rozdrobnionymi orzeszkami. Tort można przygotować dzień wcześniej.



SMACZNEGO


Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger