<center>Pierwsze zlanie wina z ziemniaków</center>

Pierwsze zlanie wina z ziemniaków

Na wstępie chciałem podziękować firmie EUROWIN, która prowadzi sprzedaż internetowa produktów potrzebnych do produkcji wina.Dzięki współpracy z nimi otrzymałem pakiet można powiedzieć startowy (pożywka, drożdże i płatki dębu) przy wykorzystaniu tych produktów w wino wychodzi jak narazie bez należytych problemow i bez wad smakowych. nic nie trzeba dodawać. Przepis na te wino z ziemniaków można znaleźć na poprzednim moim blogu pod adresem www.leonard300.blog.interia.pl. A tak wygląda pierwsze zlewanie mojego winka z ziemniaków


A tu przepis na następne winko które nastawiłem ciekawe walory smakowe ponieważ jest wykonane z buraków przepis wziąłem z internetu 


  • Składniki

  • 2 kg niewielkich jędrnych czerwonych buraków
  • 2 kg cukru
  • 4 litry wody
  • sok z 1 cytryny
  • drożdże winiarskie (Eurowin)

Etapy przygotowania

Trzy dni przed rozpoczęciem przygotowywania wina, przygotować drożdże według przepisu na opakowaniu.
Buraki dokładnie wyszorować i najlepiej bez obierania, pokroić w plasterki.Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękości. Wywar przecedzić przez gazę aptekarską. Z 1 kg. cukru, niewielkiej ilości wody i soku z cytryny przygotować syrop, ostudzić, wymieszać z wywarem buraczanym. Dodać drożdże według przepisu na opakowaniu, przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce. Następnego dnia przelać do gąąsiorka, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, do której należy wlać trochę wody. Odstawić na ok. 2  tygodnie w ciepłe miejsce, do fermentacji. Po tym czasie dodać ostudzony syrop z 1/2 kg cukru, a po tygodniu kolejne 1/2 kg cukru w postaci syropu. Po zakończeniu fermentacji, czyli gdy woda w rurce przestanie bulgotać, wino zlać do butelek i odstawić na 2 - 3 miesiące.
To wino im dłużej stoi, tym lepszy ma smak.



Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger