Smakusiowy blog wielotematyczny

Zakwas na żur | Smakusiowy blog wielotematyczny

Zakwas na żur


Składniki

2 szklanki mąki żytniej


2 l wody
1-3 ząbki czosnku

Wykonanie

Wsyp mąkę


, dodaj czosnek – w zależności od Twoich upodobań smakowych, od 1 do 3 ząbków (w całości) 


Wszystkie składniki wymieszaj


 i zostaw w ciepłym miejscu na 4-5 dni przykryte gazą


. Po tym czasie zakwas na żurek powinien być gotowy – gdy żur ukiśnie ma kwaskowy smak i przyjemny zapach.
Zakwas najlepiej ukiś w glinianym lub kamiennym naczyniu (tradycyjnie zwanym żurownikiem), a do mieszania użyj drewnianej łyżki.
Naczynie przykryj lnianą serwetką lub gazą (niezbędny jest dostęp powietrza).
Po ukiszeniu (jeśli nie wykorzystasz na raz całego zakwasu do przygotowania żuru) resztę przechowuj w chłodnym miejscu – w lodówce bądź piwnicy, także przykryty gazą lub ściereczką (szczelnie zamknięty potrafi złapać zapach stęchlizny).
Niewielką ilość zakwasu dobrze jest wykorzystać do przygotowania następnej jego porcji.


Dziekuję za zaufanie i dalszą współprace firmie Młyn kopytowa

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz