Smakusiowy blog wielotematyczny

Zakwas na chleb | Smakusiowy blog wielotematyczny

Zakwas na chleb



Do przygotowania zakwasu potrzebujemy tylko dwa podstawowe składniki jakimi są woda oraz mąka żytnia typ 2000 Młyn Kopytowa


Przygotowanie zakwasu jest pracą etapową zajmującą trochę czasu. Wcześniej ustalić trzeba sobie godziny, które będą nam pasować, ponieważ dokarmianie zakwasu początkującym etapie jest co 24 h w późniejszym etapie co 12h.

Wykonanie 

1 DZIEŃ

100g mąki żytniej wsypujemy do słoja 


i wlewamy ok 100ml ciepłej wody w zależności od mąki konsystencja musi być gęstej śmietany jak jest za rzadka dosypujemy mąki jak jak za gęsta dolewamy wody i mieszamy drewnianą łyżką

2 DZIEŃ ( po 24h)

Zakwas po 24 h dokarmiamy czyli dodajemy 100ml ciepłej wody oraz 50g mąki żytniej i mieszamy łyżką drewnianą


3 DZIEŃ (po 24h)

Gdy już już następne nasze 24 h  znów dokarmiamy, ale tym razem dodajemy 50g mąki żytniej i 30 ml wody letniej


i mieszamy łyżką drewnianą. I odstawiamy tym razem na 12 h  i dokarmiamy tym razem tylko samą mąką żytnia czyli dodajemy 50g mąki 


i mieszamy drewnianą łyżką. I odstawiamy na 12h i mamy już zakwas gotowy można dodać już do Ciasta właściwego. Tak przygotowany zakwas możemy przechowywać w lodówce, ale przed przygotowaniem chleba z zakwasu z lodówki musimy go dokarmić 3 łyżkami wody i 3 łyżkami mąki żytniej i odstawić na ok 3-6 h w zależności od temperatury otoczenia.

Dziekuję za zaufanie i dalszą współprace firmie Młyn kopytowa

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001






Share this:

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Muszę nastawić zakwas, już dawno chleba nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń