Świąteczne pierniczki



Składniki 

300 g miodu gryczanego
100 g cukru
150 g masła
3-4 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1 żółtko i 1 całe jajko
200 g żytniej razowej mąki (typ 2000)

300 g mąki pszennej (typ 500)


2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)

Wykonanie

Rozpuść w rondelku masło, dodaj miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewając na niewielkim ogniu mieszaj, aż połączą się wszystkie składniki. Ostudź.


Do miski przesiej obie mąki z dodatkiem sody


 Wbij jajko i dodaj żółtko


 następnie wlej zawartość rondelka i wymieszaj drewnianą łyżką.


 Gdy powstanie jednolite, luźne ciasto, odstaw je do lodówki na godzinę do schłodzenia – stężeje.


Na podsypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wykrawaj dowolne kształty.Ja miałem do tego pomocnika (syna 4 letniego)


Ułóż na blaszce


 Piecz pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Ostudzone możesz polukrować, oblać czekoladą lub zostawić „na golasa”


Dziekuję za zaufanie i dalszą współprace firmie Młyn kopytowa

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger