Smakusiowy blog wielotematyczny

Pizza na mące żytniej | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pizza na mące żytniej

Składniki

300g mąki żytniej


10g świeżych drożdży
125g ciepłej wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju rzepakowego
6 łyżek keczupu (dobrej jakości!)
Składniki na wierzch pizzy wedle uznania( wędliny, ogórki, cebule itd)
ser na wierzch
przyprawa do pizzy

Wykonanie

Mąkę wsypujemy do miski.


Robimy rozczyn z drożdży cukru


 i wody i wlewamy do miski z mąką


 Dodajemy sól,olej. Zagniatamy. Odstawiamy na godzinę, przykrywając ściereczką. 


Gdy ciasto odstoi, rozwałkowujemy je na cienkie ciasto i wykładamy na blaszkę.


Ciasto smarujemy keczupem.


Układamy składniki wedle uznania.
Nakładamy ser


i posypujemy przyprawą do pizzy. Pieczemy w temp 220 stopni przez 20 min można dłużej wedle uznania kto jaka woli czy bardziej przypieczoną czy jasniejszą


Dziekuję za zaufanie i dalszą współprace firmie Młyn kopytowa


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001


Share this:

CONVERSATION

1 komentarze: