Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb fiński | Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb fiński


Składniki

225 g mąki żytniej typ 720


300 g mąki pszennej chlebowa typ 750


15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
300 ml ciepłej wody
45 g stopionego masła

Wykonanie

Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże (ze świeżych przygotowujemy wcześniej rozczyn z odrobiną wody i cukru), sól. Powoli dolewamy wodę mieszając ręcznie


 , aż powstanie klejące ciasto. Ze stopionego masła odlewamy 1 łyżkę, a pozostałe dodajemy do ciasta i wyrabiamy ręcznie tak długo, aż ciasto zrobi się gładkie i zwarte, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki pszennej. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę 


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę, ponownie lekko zagniatamy i formujemy okrągły bochenek. Układamy go na blasze, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawimy na ok. 30 min.



 Po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika rozgrzanego do 190C na ok. 50 min. Dobrze wypieczony chleb z brązową skórką wyjmujemy z piekarnika 


i gorący smarujemy odłożoną łyżką masła. Studzimy.


Dziekuję za zaufanie i dalszą współprace firmie Młyn kopytowa


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001




Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz