Bułeczki skandynawskie



Składniki
250 ml ciepłej wody
7 g suszonych drożdży lub 14 g swieżych
1 łyżeczka soli morskiej lub 1/2 łyżeczki kamiennej
300 g mąki pszennej chlebowej


100 g mąki żytniej


1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
50 g rodzynek
olej do posmarowania miski i dłoni

Wykonanie

W dużej misce wymieszać drożdże z wodą. Dodać miód, olej, sól 


i oba rodzaje mąki. Zmiksować całość mikserem (końcówki haki) na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodać rodzynki.


 Drugą miskę posmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. 


Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Posmarować dłonie olejem. Odrywać z ciasta po kawałku i formować z niego bułeczki. Przełożyć na blachę natłuszczoną i posypaną mąką


 Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 1 godzinę. Nagrzać piekarnik do 240 stopni.  Wstawić blachę z bułeczkami do piekarnika, a na jego dno wysypać kostki lodu lub postawić zaroodporna miseczkę z gorącą wodą. Piec bułeczki 10-12 minut na złoto. Studzić na kratce.


Dziekuję za zaufanie i dalszą współprace firmie Młyn kopytowa


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger