Smakusiowy blog wielotematyczny

Ziemniaczne bułeczki | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ziemniaczne bułeczki


Składniki

Ciasto:
400g ziemniaków,
150g masła,
350g mąki pszennej mlyn-kopytowa


2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko
Sól

Farsz:





przecier
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej, przecisnąć przez praskę.



   Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką  mlyn-kopytowa 


wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajkiem . Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. 

Odrywać kawałki ciasta, napełnić je łyżeczką farszu i formować okrągłe bułeczki. Przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 minut, do zrumienienia.



Wykonanie farszu

Cebulke prażona oraz Czosnek płatki wymieszać w miseczce z przecierem i doprawić solą i pieprzem


Przepis powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403


oraz


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa




Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz