Toffi na cieście



Składniki:

Na ciasto:

1/2 kostki KASI
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego KASIA
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na budyń:

4 jajka
litr mleka
kostka masła
pół szklanki cukru pudru
szklanka mąki krupczatki

Ponadto:

mleko w puszce słodzone
paczka krakersów
paczka herbatników
0,5 l kremówki
2 śmietanfixy

Wykonanie:

Ciasto:

Z podanych składników zgnieść ciasto.


Wyłożyć ba blaszkę


 Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Wykonanie budyniu:

Mleko gotujemy z masłem.   


 Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką krupczatką.


Do utartej masy (nie odwrotnie) wlewamy stopniowo mleko z masłem.


I wstawiamy ponownie na gaz i chwile gotujemy 
 Przestudzony budyń wlewamy na przestudzone ciasto


Wykładamy na budyń herbatniki


Wykładamy masę krówkową  gotową ( lub gotujemy mleko w puszcze nie otwierając go przez 3h)


Wykładamy na masę krakersy, a następnie
ubitą kremówkę ze śmietan fixem



SMACZNEGO !

Przepis powstał dzięki firmie


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com


2 komentarze:

  1. A czy masz jakieś zdjęcie ze środka tego ciasta? Bo mnie bardzo zaciekawiło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z miłą chęcią bym dał ale tak szybko poszło że nie zdążyłem zrobić zdjęcia. Ciasto naprawde jest przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger