Smakusiowy blog wielotematyczny

Pizza | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pizza


Składniki

30 dkg mąki kopytowa - ok 2 szklanki


2 dkg drożdży (pozostałe z kostki najlepiej podzielić na 2 dkg kawałki, zawinąć w papier i folię i włożyć do zamrażarki
1 jajko
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli ziołowej


1/2 szklanki mleka

Wykonanie

Mleko trochę podgrzewamy. 


Do ciepłego/letniego mleka wrzucamy drożdże i dodajemy łyżke cukru. Lekko mieszamy i czekamy ok 4-5 minut. Drożdże zaczną "kipieć" - pojawią się na powierzchni mleka. 


W tym czasie wsypujemy do miski mąkę pszenną , najlepiej przesiać ją przez sito, aby zrobiła się puszysta. Następnie wlewamy mleko z drożdżami do mąki, 


wbijamy jajko, szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. 


Mieszamy starając się zagarniać jak najwięcej powietrza do środka. 
Po chwili ciasto stanie się gęste. 


Nie musimy czekać, aż wyrośnie, ponieważ będzie rosło na blasze. 
Przygotowujemy blachę. Można ją podgrzać, aby ciasto wykładać na ciepłą - ale oczywiście nie gorącą. Blachę nacieramy olejem. Przy okazji należy nasmarować olejem ręce. 
Ciasto wykładamy na blachę pamiętając posypać mąką,


 że ręce muszą być mocno natłuszczone olejem. Układamy ciasto na blasze i rozciągamy je, aby powstała warstwa ok 5 mm . 
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 10 minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik i przygotowujemy to co chcemy położyć na pizzę. Ciasto możemy przykryć bawełnianą cienką ściereczką, aby miało cieplej - ale uwaga - ciasto jest tłuste i klei się, więc jeżeli ściereczka dotknie ciasta to się pobrudzi :) 
Co do ciepłego miejsca, to kiedyś kładło sie ciasto w pobliże pieca - jeśli nie mamy pieca, to można np położyć nad piekarnikiem lub na ciepłej (nie gorącej) płycie ceramicznej. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Dodatki: 

Każdy lubi inną pizzę. Przykładowe składniki jednej z moich: 
ketchup z czosnkiem (Łowicz) 
szynka 
salami 
pieczarki 
pomidory 
papryka zielona 
kukurydza 
ser zamojski albo morski

Ja użyłem różnych rodzajów


Przygotowanie pizzy: 

Kiedy ciasto podrośnie (10 minut) to smarujemy je cienko ketchupem. Układamy szynkę, salami, pomidory, pieczarki, kukurydzę i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Następnie posypujemy startym na grubej tarce serem. 


Można posmarować wierzch ketchupem i smażymy około 20 min w 220 stopni


Smacznego !!

Przepis powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403


oraz


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz