Smakusiowy blog wielotematyczny

Pierogi z kapustą zasmażaną | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pierogi z kapustą zasmażaną




Składniki


300 g mąki pszennej

 szczypta soli
 200 ml gorącej wody
 30 g masła
1 jajko
cebula

Kapusta zasmażana Orzech




Wykonanie:

Farsz

Cebulę podsmażyć dodać do kapusty i wymieszać.




Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką dodać jajko.


Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Małą szklaneczką wycinać kółka,


 na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu.


Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.


Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy zachowując odstępy




Smacznego !!

Przepis powstał dzięki firmie:

Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego "ORZECH" Sp. z o.o.
ul. Rzeszowska 7, 36-100 Kolbuszowa tel/fax +48 (17) 227 47 83, 227 47 84
NIP 814-10-62-734

• Sekretariat +48 (17) 227 47 83; +48 (17) 227 05 50

• e-mail: orzech@orzech.com.pl
• e-mail: biuro@orzech.com.pl

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz