Kopytka z Kopytowa;)


Składniki 

1kg ziemniaków
1 jajko

Wykonanie

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.


Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Ziemniaki podzielić na 4 części jedną wyjąć i dać tyle mąki ile wyjęło się ziemniaków i dodać jajko


Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto.


Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki.
Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć


pociąć na kawałki.


W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
Kopytka należy gotować porcjami. 


Należy wkładać je ostrożnie do wody. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.


Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.


SMACZNEGO !


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa

1 komentarz:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger