Smakusiowy blog wielotematyczny

Grzaniec aroniowy | Smakusiowy blog wielotematyczny

Grzaniec aroniowy

Postanowiłem wykorzystać moje nastawione wino aroniowe, bo już akurat jest czas jego zlewania. Zrobiłem z niego gotowego grzańca.

Przepis na wino aroniowe

Składniki

6 kg owoców aronii
8 kg cukru
35l dymion
ok 23-25 litrów wody
drożdże winiarskie
pożywka do drożdży

Wykonanie

Zebrane owoce sortujemy i dokładnie myjemy,Ważymy potrzebną ilość owoców,Jak już nasze owoce odmierzymy i mam potrzebną ilość przechodzimy do przerobu ich najpierw je mielimy, miażdżymy, Odmierzamy wodą na początek około 15 l wody i zalewamy nasze owoce dodajemy cukier, Przygotowujemy drożdże,Do odlanego soku wsypujemy drożdże winiarskie, oraz szczyptę pożywki. Przepis na przygotowanie drożdży jest na opakowaniu.Drożdże zaczynają pracować po „uwodnieniu” które trwa około 2-4 dób, W między czasie zanim nasze drożdże zaczną pracować zatykamy dymion watą, gotujemy pozostałe do 10 litrów wody z 3 kg cukru. Uwodnione drożdże wlewamy wraz z resztą pożywki do dymiona. Tak przygotowany dymion zalewamy resztą zagotowanej wody po około 4-6 dni korkiem zakończonym rurka fermentacyjną.Tak przygotowany dymion, odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże miały siłę pracować. Pierwszy raz zlewamy po 3-4 tygodniach. Oddzielamy wtedy moszcz od młodego wina jest to pierwszy stopień klarowania. Ja używam sita wraz z materiałowym wkładem aby jak najwięcej osadu zostało na materiale.

Po pierwszym zlaniu



dodajemy przyprawę do grzańca www.Skworcu.com.pl ponownie zamykamy dymion


 i odstawiamy na 2-3 miesiące aby nasze wino dojrzało

Po tym czasie zlewamy wino do butelek i naklejamy etykiety http://allegro.pl/my_page.php?uid=23426185



Post powstał dzięki firmom:



e-mail: HanusZZ@onet.eu
tel. 696 30 88 02

List polecony ekonomiczny 8 zł
Paczka priorytetowa 13 zł

oraz:




SMAK-COM Jan Skworc

ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz