Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto kajmakowe | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto kajmakowe



Składniki

Biszkopt:

4 jajka
3 szklanki mąki pszennej Kopytowa


1/4 szklanki mąki kartoflanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Skworcu


1/2 szklanki gorącej wody

Masa toffi:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(ja kupiłem gotową masę)
1 paczka biszkoptów okrągłych

Masa śmietankowa

2 śnieżki na mleko
2 galaretki cytrynowe(rozpuścić w 1 szkl.wody)

Ponadto:

2 galaretki pomarańczowe na wierzch ciasta

Wykonanie

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia.


Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C.


 Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu


Masę kajmakowa wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. 


Następnie ułożyć ciastka lekko polać ponczem,


 a na nie ubitą śnieżkę z lekko tężejącymi galaretkami 


Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.


Schłodzić w lodówce.


Smacznego !!

Przepis powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403


oraz


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa


















Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz