Smakusiowy blog wielotematyczny

Bigos na skworcu;) | Smakusiowy blog wielotematyczny

Bigos na skworcu;)



Składniki

1.5 kg kiszonej kapusty
0.5 kg łopatki
0.5 kg kiełbasy (np. zwyczajna)
noga wieprzowa
12 suszonych grzybów


5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 cebule
sól , pieprz
smalec
przecier
Przyprawa do bigosu 


Wykonanie

Kiszoną kapustę posiekać niezbyt drobno, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu z zielem ang., liścami laurowymi, pieprzem i nogą wieprzową 1,5h
Grzyby ugotować w małej ilości wody ok 20 minut. Pokroić w paski a wywar wlać do kapusty.
Łopatkę i pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać , przysmażyć na smalcu. Kiełbasę pokrojoną w talarki podsmażyć lekko na patelni. Wrzucić podsmażone mięso, kiełbasę , grzyby , cebulę do kapusty i dalej gotować na małym ogniu godzinę ( mięso powinno być miękkie) dodać rozdzieloną nogę wieprzową od kości
Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki ,. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać przecier i przyprawę do bigosu http://www.skworcu.com.pl/242,pl_przyprawa-do-bigosu-50g.html 





Przepis powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403





Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz