Smakusiowy blog wielotematyczny

Anyżki | Smakusiowy blog wielotematyczny

Anyżki



Składniki

200 g cukru pudru
2 jajka
150 g mąki pszennej Kopytowa


szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego anyżu lub dwie rozgniecione w całości w moździerzu gwiazdki anyżu

Wykonanie

Jajka ubijamy z cukrem pudrem do białości


  Nadal ubijając stopniowo dodajemy do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (trzeba bardzo uważać, 


Mąkę dodajemy do momentu aż masa będzie na tyle gęsta, że ciastka nie będą się nam rozlewały. 


Do gotowej masy wsypujemy anyż i krótko ubijamy. 


Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy papier masłem (lub używamy maty do makaronikow). Ciastka formujemy na okrągłe placuszki małą łyżeczką lub rękawem z odciętą końcówką. 


Odstawiamy je na ok. 30 min (ma to wpływ na wytworzenie się skorupki na cieście, która odpowiada za ich kształt). Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.


Smacznego! :) 




Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz