Smakusiowy blog wielotematyczny

Karmelowy popcorn (dla dzieci) | Smakusiowy blog wielotematyczny

Karmelowy popcorn (dla dzieci)

Kto nie jadł popcornu karmelowego z multikina, ach ten smak właśnie moją inspiracją było zrobić taki popcorn. na prawdę wyszedł taki sam jak wielu naszych kinach. Dzieci po prostu zachwycają się tą odmianą popcornu nie tylko tradycyjny na słono jest dobry ale również na słodko, które dziecko nie lubi słodyczy.

POPCORN KARMELOWY

Składniki

2/3 szklanki kukurydzy do popcornu (u mnie cały woreczek)

olej do smażenia

Karmel

125g masła
2/3 szklanki cukru
2 duże łyżki miodu
łyżeczka sody

Wykonanie

Do głębokiego garnka wlewamy cienką warstwę oleju i mocno podgrzewamy. Gdy będzie gorący wrzucamy kukurydzę, 


przykrywamy garnek pokrywką i podgrzewamy, co jakiś czas potrząsając garnek.


 Gdy przestanie strzelać zdejmujemy garnek z ognia. Dużą miskę smarujemy cieniutko olejem i wsypujemy tam kukurydzę. 

Karmel

Na dużej patelni roztopić masło, miód i cukier, mieszając cały czas. 


Gdy zacznie bulgotać przykręcić gaz na średni i gotować, już NIE MIESZAJĄC. 


Gdy zmnieni kolor na złoty, dodajemy sodę, mieszamy i wylewamy gorący syrop na popcorn. Dokładnie mieszamy by pokrył cały popcorn.


Podawać gdy zaschnie karmel.

Moje wypieki i desery na każdą okazję






Share this:

CONVERSATION

2 komentarze:

  1. uwielbiam popcorn z karmelem, ja robię na słono :)

    OdpowiedzUsuń