Jesienne gotowanie

O to co ostatnio udało mi się zrobić przepyszne szaszłyki na grilla do tych szaszłyków użyłem papryki cebuli piersi z kurczaka kiełbasa.


Atu przepis wspaniały CHLEBEK DYNIOWY



SKŁADNIKI

dynia 350g pieczonej
mleko 100 g
cukier 1 lyzeczka
drożdże świeże 15 g
olej rzepakowy1 lyzka
mąka pszenna typ 650 650 g
sól 8 g

WYKONANIE

Dynię upiec w piekarniku pare minut na 180 stopni i obrać ze skóry, miąższ wrzucić do miski zmiksować blenderem na puree.


Do miski wsypać mąkę i sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do miski z mąką,
dodać puree z dyni i olej. 


Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko i uformować podłużny bochenek.
Włożyć do formy 15x28cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (30-40 minut).
Po tym czasie chleb naciąć 


i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut, obniżyć do 180 i piec jeszcze 30 minut. Gdyby chleb się za szybko rumienił przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger