Smakusiowy blog wielotematyczny

Bitki z karczku w sosie | Smakusiowy blog wielotematyczny

Bitki z karczku w sosie


Składniki

4 plastry karczku
1 duża cebula
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa)
sól i pieprz
olej do smażenia
1 bulionetka knorr do duszonych mięs

Wykonanie

Karkówkę lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na głęboką patelnię.



Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na oleju na którym smażyło się mięso. Wrzucamy do mięsa. Całość zalewamy wodą (tak aby przykryła mięso). Dusimy do miękkości (około 15 minut) dodajemy bulionetke.



Powoli dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Gotujemy 3 minuty.


W tym czasie śmietanę rozrabiamy z mąką, aby nie było grudek. Jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do mięsa. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. 



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz