Smakusiowy blog wielotematyczny

SERNIK | Smakusiowy blog wielotematyczny

SERNIK


Składniki na spód:

225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drobnego cukru
25 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
45 ml  mleka pełnotłustego


Składniki na masę serową:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
220 g drobnego cukru
5 jajka, białka oddzielone od żółtek
3 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 cukier waniliowy 16 g
½ łyżeczki soli
300 ml śmietany kremówki lekko ubitej

Wykonanie


W misce wcieramy masło w mąkę, po czym dodajemy resztę składników



 i drewnianą łyżką mieszamy (można wyrobić rękoma). 



Wykładamy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 24 x 40 cm, 



 Rękoma lub łyżką ciasto przyciskamy do dna rozkładając ją na całej blasze, tworząc możliwe równą warstwę. Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy, aby spód nieco przestygł przed wlaniem masy serowej.

 


Ser i cukier wkładamy do miski, za pomocą miksera ucieramy. Nie przestając miksować dodajemy żółtka, następnie sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą śmietanę kremówkę,







 mieszamy całość.


W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Gdy wszystkie składniki masy będą już dobrze ze sobą połączone, wlewamy ją na podpieczony spód.




Ostrożnie wstawiamy do piekarnika (uprzednio nagrzanego do 170 °C) i pieczemy godzinę. Sernik powinien być upieczony z wierzchu a w środku nieco luźny, miejscami może być przyrumieniony. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.

 

Polewa z białej czekolady:


100 g  białej czekolady
1 łyżka masła
4 łyżki mleka

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, 




polać już przestudzony sernik.


SMACZNEGO !!

Share this:

CONVERSATION

1 komentarze: