Smakusiowy blog wielotematyczny

pierogi ruskie | Smakusiowy blog wielotematyczny

pierogi ruskie

Składniki:

500 g mąki
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
1 1/2 łyżki stopionego masła

Nadzienie

650 g ziemniaków (waga po obraniu)
250 g twarogu półtłustego
1 łyżka masła 
1 duża cebula
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
szczypta cukru

Do podania

3 cebule
1 łyżka oleju

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać łyżkę masła i (jeszcze gorące) ugnieść dokładnie tłuczkiem na gładkie pure. Na maśle z olejem zarumienić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru. Cebulę dodać do ziemniaków. Twaróg pokruszyć do ziemniaków i ponownie ugnieść tłuczkiem. Doprawić na ostro pieprzem i posolić do smaku. 


Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. 


Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekane cebule. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą. 

SMACZNEGO!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz