Smakusiowy blog wielotematyczny

Gołąbki z ziemniakami | Smakusiowy blog wielotematyczny

Gołąbki z ziemniakami

Składniki

1 średnia kapusta
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
100 g kiełbasy lub boczku wędzonego
jajko
olej do smażenia
sól, pieprz, majeranek

Wykonanie


Z kapusty wyciąć głąb. Zanurzyć w garnku z wrzącą, osoloną wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do garnka


  Z każdego liścia wyciąć "nerw".
Ziemniaki obrać

 zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody.


Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć razem z drobno pokrojonym boczkiem. 


Starte ziemniaki połączyć z przestygniętą cebulką jajkiem i przyprawami.


Na ostudzone liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu, zawinąć. Na dno garnka dać parę liści kapusty i gołąbki poukładać ciasno w garnku


 zalać wodą i gotować ok 1h.

SMACZNEGO !!

Share this:

CONVERSATION

1 komentarze: