Smakusiowy blog wielotematyczny

Drożdżowa cynamonka | Smakusiowy blog wielotematyczny

Drożdżowa cynamonka

Składniki

Ciasto drożdżowe

20g świeżych drożdży
150 ml mleka
50g cukru
400g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 jajka
50g masła

Nadzienie

70g masła
100g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. 
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru,


aż się zrobią wodniste


 lekko ciepłym mlekiem 


i paroma łyżkami mąki. 


Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. 


do wyrośnięcia.


Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) 


i wyrośnięty zaczyn.


 Wyrobić ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne.

Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).


Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok)


 i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).


Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).


Paski ułożyć jeden na drugim.
Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm)
Kawałki wkładać do formy bokiem


Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). 


Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.


 SMACZNEGO!!

Share this:

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Kocham ciasta drożdżowe, a jeszcze cynamon do tego, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń