Smakusiowy blog wielotematyczny

Współpraca Laboratorium BIOOIL | Smakusiowy blog wielotematyczny

Współpraca Laboratorium BIOOIL


Kolejnym olejem który otrzymałem jest Olej rzepakowy LABORATORIUM BIOOIL na pewno go wykorzystam w celu zrobienia ciekawych potraw ponieważ ma on dobre działanie na nasz organizm miedzy innymi: 

Olej rzepakowy.


Olej rzepakowy zawiera bogate źródło witaminy A, E, D3 i K. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.

Olej rzepakowy zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % ( omega -3 ), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych.

W oleju rzepakowym występują w idealnych proporcjach. Taki skład kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga jednocześnie wydalanie złego cholesterolu (LDL).

Olej rzepakowy jak większość olejów tłoczonych "na zimno", reguluje przemianę materii.

Oprócz właściwości zdrowotnych, ze względu na walory smakowe, zyskuje uznanie w branży spożywczej. Wykorzystywany do przygotowania takich potraw jak kapusta, śledzie, surówki, sałatki, ryby, racuchy i inne. Ponadto doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia.




Zawartość kwasów tłuszczowych 
(przeciętnie)




TŁUSZCZE NASYCONE – 7%



w tym:


kwas palmitynowy – 5%


kwas stearynowy – 2%






TŁUSZCZE NIENASYCONE – 91%

w tym:
JEDNONIENASYCONE – 59%


kwas oleinowy (Omega-9) – 57%


kwas eikozanowy – 2%






WIELONIENASYCONE – 32%


kwas linolowy (Omega-6) – 21%


kwas linolenowy (Omega-3) – 9%


kwas eikozaenowy - 2%


INNE – 2% 







Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz