Smakusiowy blog wielotematyczny

Wino wielowocowe | Smakusiowy blog wielotematyczny

Wino wielowocowe

SKŁADNIKI

2 kg jabłek
1 kg porzeczki czarne
1 kg czereśni
1 kg cukru
pożywka + drożdże winiarskie
woda

WYKONANIE

Matkę drożdżową robimy 1-2 dni wcześniej wedle przepisu na opakowaniu drożdży winiarskich. 
Z wszystkich owoców (czereśnie najpierw wydrylowałem) uzyskujemy sok ja wykonałem ta czynność przez sokowirówkę można również owoce pokroić w kostkę. Sok wlewamy do baniaka 5 l można również  dodać garść pestek z czereśni wtedy wino ma lepszy smak. Robimy roztwór cukrowy 0,6 l wody na 1 kg cukru wlewamy do baniaka z sokiem, dodajemy matkę drożdżową (wykonana wedle przepisu na drożdżach winiarskich) oraz szczyptę pożywki, oraz dolewamy wody tyle żeby zawartość baniaka sięgała 3/4 wysokości balona i zatykamy  korkiem z rurka napełnioną do polowy woda


Po 2 tygodniach  wykonujemy pierwsze zlewanie z nad osadu i ewentualnie dosładzamy zależności od smaku wina. Jak przestanie bulgotać tak ok 8 tyg może być dłużej w zależności od temperatury otoczenia zlewamy wino do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce ( np do piwnicy)  czym dłużej będzie leżało w piwnicy tym lepsze.




Jabłka wolności

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz