Pierogi śliwkowe sosem jogurtowym rajem


SKŁADNIKI NA CIASTO 

pół kg mąki pszennej + do podsypywania
szklanka gorącej wody
łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA FARSZ

1/2 kg śliwek
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki imbiru

SKŁADNIKI NA SOS JOGURTOWY RAJ

duży jogurt
2 łyżki cukru
2 łyżki ziaren cynamonowy raj Ziarenkowo

WYKONANIE FARSZU

Śliwki kroimy w kostkę posypujemy imbirem mieszamy i polewamy miodem i mieszamy odstawiamy na pół godziny


WYKONANIE SOSU

Jogurt dajemy do miseczki dodajemy cukier oraz ziarna Cynamonowy raj 


mieszamy wszystko


WYKONANIE CIASTA

Do dużej miski wsypujemy 1/2 mąki.
Solimy. Dodajemy jedno jajko. Wlewamy całą wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk) oraz olej. Najpierw możemy zamieszać wszystko łyżką.
Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypujemy resztę mąki, stopniowo wyrabiając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut.


Potem odcinamy kawałek, resztę przykrywając ściereczką.
Kawałek rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wykrawamy przy pomocy szklanki czy specjalnej formy kółka, nadziewamy naszym farszem



 i lepimy brzegi. 



Z resztą ciasta postępujemy tak samo.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju. Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.
Wykładamy na talerz i polewamy naszym przygotowanym sosem z ziarnami Cynamonowy raj.





PRZEPIS POWSTAŁ DZIĘKI WSPÓŁPRACY  FIRMĄ WWW.ZIARENKOWO.COM ZAPRASZAM NA ICH STRONĘ ORAZ NA ICH FACEBOOKA WWW.FACEBOOK.COM/ZIARENKOWO


1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis, pierogów ze śliwkami nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger