Krokiety z miesem
SKŁADNIKI
składniki na farsz
1kg łopatki
0,5 kg boczku wędzonego
1 Cebula
3 marchewki
1 kawałek selera
3 ziela angielskie
liść laurowy
sól, pieprz, vegeta do smaku
składniki na naleśniki
1 litr mąki
ok 1kg mąki
2 łyżki oleju
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia
WYKONANIE
wykonanie farszu
Mięso oczyszczamy i płuczemy dojemy do garnka z obranymi warzywami zielem angielskim i lisćiem laurowym oraz boczkiem i zalewamy wodą dodajemy vegety
. Gotujemy do miękkości mięsa.
Z wywaru można zrobić żurek lub zupę grochową ja zrobiłem żurek dodając jajko każdemu na talerz.My Potrzebujemy z wywaru tylko warzywa i mięso oraz boczek wszystkie te składniki mielimy lub miksujemy blenderem ja miksowałem blenderem. farsz doprawić solą i pieprzem.
wykonanie naleśników
Jajka miksujemy z małą ilością mleka
dodajemy mąki oraz mleko do ciasta dajemy 2 łyżki oleju i miksujemy.
Konsystencja musi być gęstej śmietany więc jak za rzadkie dodajemy mąki a ja za gęste dodajemy mleka.
i smażymy na patelni do naleśników już bez tłuszczu.
troszkę surowego ciasta zostawiamy do obtoczenia.
wykonanie krokietów
Naleśniki smarujemy farszem, i zawijamy. Po tak przygotowanych naleśnikach możemy je obtoczyć w reszcie ciasta i bułce tartej i smażyć na oleju, Ja już tego nie zdążyłem zrobić bo żona z dzieckiem zjedli bez obtaczania tak im smakowało
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz