Smakusiowy blog wielotematyczny

Krokiety z miesem | Smakusiowy blog wielotematyczny

Krokiety z miesem

SKŁADNIKI

składniki na farsz

1kg łopatki
0,5 kg boczku wędzonego
1 Cebula
3 marchewki
1 kawałek selera 
3 ziela angielskie
liść laurowy
sól, pieprz, vegeta do smaku

składniki na naleśniki

1 litr mąki 
ok 1kg mąki
2 łyżki oleju
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia

WYKONANIE

wykonanie farszu

Mięso oczyszczamy i płuczemy dojemy do garnka z obranymi warzywami zielem angielskim i lisćiem laurowym oraz boczkiem i zalewamy wodą dodajemy vegety


. Gotujemy do miękkości mięsa. 



Z wywaru można zrobić żurek lub zupę grochową ja zrobiłem żurek dodając jajko każdemu na talerz.My Potrzebujemy z wywaru tylko warzywa i mięso oraz boczek wszystkie te składniki mielimy lub miksujemy blenderem ja miksowałem blenderem. farsz doprawić solą i pieprzem.

wykonanie naleśników

Jajka miksujemy z małą ilością mleka 


dodajemy mąki oraz mleko do ciasta dajemy 2 łyżki oleju i miksujemy. 


Konsystencja musi być gęstej śmietany więc jak za rzadkie dodajemy mąki a ja za gęste dodajemy mleka.


i smażymy na patelni do naleśników już bez tłuszczu. 


troszkę surowego ciasta zostawiamy do obtoczenia.

wykonanie krokietów

Naleśniki smarujemy farszem, i zawijamy. Po tak przygotowanych naleśnikach możemy je obtoczyć w reszcie ciasta i bułce tartej i smażyć na oleju, Ja już tego nie zdążyłem zrobić bo żona z dzieckiem zjedli bez obtaczania tak im smakowało

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz