Ciasto sliwkowe

SKŁADNIKI

200 g masła
350 g mąki krupczatki
3 jajka
2/3 szkl cukru + 3 łyżki
2 budynie waniliowe
0,7 l kompotu sliwkowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg śliwek

WYKONANIE

Masło pokrój na mniejsze kawałki dodaj 3 łyżki cukru ucieraj dodająć żółtka, mąkę, proszek  . Wyłóż ciasto do formy.


Owoce wymyj obierz. Wszystkie owoce pokrój na mniejsze części, 


Ugotuj budyń w 0,7l kompotu śliwkowego
Białka i 2/3 szklanki cukru ubij na sztywną lśniącą pianę Dodać stopniowo budyń i miksuj wylej całość na owoce.

Piecz w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.




1 komentarz:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger