Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto serowo-brzoskwiniowe | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto serowo-brzoskwiniowe




Ciasto na moim blogu powstało dzięki uprzejmości Pani Leny ponieważ znalazłem przepis na jej  BLOGU . Pozwoliłem tylko go troszkę udoskonalić dodając ziarna Cynamonowy raj i rodzynki. Dziękuję również firmie która mi wysłała te ziarna, ponieważ wykorzystuje je do potraw i jako przekąskę do filmów. Napewno jeszcze nie jeden przepis zostanie dodany. Wszystkie ziarna można znaleźć na stronie www.ziarenkowo.com


Składniki

Mąka pszenna- 300 gram
Masło-120 gram
Cukier-pół szklanki
3 jajka
Twaróg mielony-350 gram
Budyń waniliowy-pół paczki
Esencja waniliowa
Aromat pomarańczowy
Wiśnie-szklanka (ja dałem brzoskwinie)
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki
3 łyżki ziaren Cynamonowy Raj
2 łyżki rodzynek

Wykonanie



Masa serowa

Mielony twaróg najlepiej w kostce przełożyć do miseczki , wymieszać z aromatem pomarańczowym, jajkiem, budyniem śmietankowym i cukrem-1/4 szklanki rodzynkami, i z ziarnami Cynamonowy raj.




Masę schować do lodówki. 



  
Ciasto

Ucierać masło z cukrem, dodając żółtka, esencję waniliową (można dodać aromat), mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. Białka ubić na sztywno (można dodać sól) i dodać do ciasta. Całość wymieszać już bardzo delikatnie. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno dać połowę ciasta



 Na nie połowa brzoskwiń w kostkę, a na nie nadzienie serowe.



Na nadzieniu wyłożyć resztę ciasta.


I ostatni punkt programu- 2 łyżki wody mieszam z cukrem waniliowym. Glazurą polewać ciasto i włożyć je na około 65 minut do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.




SMACZNEGO



Share this:

CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To i ja zrobię wersję z brzoskwiniami bo teraz nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń