Smakusiowy blog wielotematyczny

Syrop do wody z czeresni | Smakusiowy blog wielotematyczny

Syrop do wody z czeresni

Dwa dni temu zebrałem czereśnie. . z tych czereśni zrobiłem syrop do wody.




Składniki

2 kg czereśni
2,5 kg cukru


WYKONANIE


Uwaga: Zrobienie tych konfitur zajmuje sporo czasu (ok. 2 dni), ale za to są one bardzo pyszne, trwałe i bez dodatków sztucznych żelfixów. Czereśnie są całe i się nie rozpadają, oraz nie tracą smaku. Syrop jest wyśmienitym napojem, który możemy mocno rozpuszczać, gdyż wychodzi on słodki, przez co jest bardziej wydajny. Czereśnie tak przetworzone nadają się również do dekoracji ciast, idealnie zdobią lody i desery.


1. Czyste czereśnie drylujemy.
2. Wkładamy owoce do dużego garnka i dodajemy 1,5 kg cukru.


3. Gotujemy aż do wrzenia, bardzo delikatnie mieszając (należy uważać by owoce się nie rozpadły) i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin do wystudzenia.
4. Dodajemy pozostały cukier (1 kg) i powtórnie gotujemy aż do wrzenia, delikatnie mieszając; Pozostawiamy na 12 godzin jak poprzednio.
5. Odlewamy 1 litr samego syropu i rozlewamy do butelek, zaś resztę odstawiamy na 24 godziny w temp. pokojowej.


6. Gotujemy aż do wrzenia, a następnie gorące czereśnie rozlewamy do słoików.




Smacznego!















Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz