Drink z wina z mojego wyrobu
Przepis na wino z buraków:
Kiedyś go podawałem kwesti przypomnienia tu podaje przepis na moje winko:
Składniki
2 kg niewielkich jędrnych czerwonych buraków
2 kg cukru
4 litry wody
sok z 1 cytryny
opakowanie drożdży winiarskich
Etapy przygotowania
Trzy dni przed rozpoczęciem przygotowywania wina, przygotować drożdże według przepisu na opakowaniu.
Buraki dokładnie wyszorować i najlepiej bez obierania, pokroić w plasterki.Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękości. Wywar przecedzić pzeż gazę aptekarską. Z 1 kg. cukru, niewielkiej ilości wody i soku z cytryny przygotować syrop, ostudzić, wymieszać z wywarem buraczanym. Dodać drożdże, przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce. Następnego dnia przelać do gąąsiorka, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, do której należy wlać trochę wody. Odstawić na ok. 2 tygodnie w ciepłe miejsce, do fermentacji. Po tym czasie dodać ostudzony syrop z 1/2 kg cukru, a po tygodniu kolejne 1/2 kg cukru w postaci syropu. Po zakończeniu fermentacji, czyli gdy woda w rurce przestanie bulgotać, wino zlać do butelek i odstawić na 2 - 3 miesiące.
Przepis na drinka:
1/3 szklanki wody gazowanej
dopełnić winem z buraków
dolać do smaku soku Kubańskie Mojito np firmy excellence
kostki lodu
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz