Chlebek pszenny
Składniki
420 g mąki pszennej
80 g mąki pszennej razowej
165 ml wody
150 mln mleka
28 g świeżych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 g cebuli
Sposób przygotowania
Wodę i mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy cukier, drożdże i 1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40-60 min. Ponownie wyrabiamy i formujemy bochenek. Układamy na łopatce lub na blaszce na papierze do pieczenia (ja piekę na kamieniu więc najpierw chlebek wyrasta na łopatce a potem powędruje na kamień do pieca).Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak chlebek podwoi objętość to smarujemy wierzch mlekiem i nacinamy.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy ok. 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz