Smakusiowy blog wielotematyczny

Chlebek pszenny | Smakusiowy blog wielotematyczny

Chlebek pszenny


Składniki 

420 g mąki pszennej 
80 g mąki pszennej razowej 
165 ml wody 
150 mln mleka 
28 g świeżych drożdży 
1 i 1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka cukru 
150 g cebuli 

Sposób przygotowania 

Wodę i mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy cukier, drożdże i 1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40-60 min. Ponownie wyrabiamy i formujemy bochenek. Układamy na łopatce lub na blaszce na papierze do pieczenia (ja piekę na kamieniu więc najpierw chlebek wyrasta na łopatce a potem powędruje na kamień do pieca).Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak chlebek podwoi objętość to smarujemy wierzch mlekiem i nacinamy.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy ok. 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 20 min.

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz