Hamburgery drobiowe


składniki 

1 CZERSTWA KAJZERKA 
1/2 SZKL. ROSOŁU Z KOSTKI 
1 SZALOTKA 
2 -3 PIECZARKI 
1 ŁYŻKA MASŁA 
600 G MIELONEGO MIĘSA Z INDYKA LUB KURCZAKA 
2 JAJKA 
2 ŁYŻKI POSIEKANEGO KOPERKU 
SOK Z CYTRYNY 
1 SZCZYPTA SOLI 
1 SZCZYPTA PIEPRZU 
2 -3 ŁYŻKI MĄKI 
5 -6 ŁYŻEK TARTEJ BUŁKI 
3 -4 ŁYŻKI SEZAMU 
4 ŁYŻKI OLEJU 
4 BUŁKI 


Sposób przygotowania 

1. Czerstwą kajzerkę namoczyć w rosole. Obraną szalotkę i oczyszczone pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na Łyżce masła. Mielone mięso drobiowe włożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę oraz podsmażoną szalotkę z pieczarkami. 

2. Jajka umyć, Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać Żółtka i posiekany koperek. Doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. 

3. Masę starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi uformować Płaskie kotlety. Oprószyć je mąką i obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z sezamem. 

4. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bułki włożyć na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroić do środka włożyć ulubione dodatki i usmażone kotlety



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger