Smakusiowy blog wielotematyczny

Banany w kawie | Smakusiowy blog wielotematyczny

Banany w kawie


Składniki

6 dojrzałych bananów, 4 łyżeczki mielonej kawy, łyżeczka kakao,
pół łyżeczki cynamonu, 4 łyżki miodu, 1,5 łyżki grubo
posiekanych orzechów włoskich

Sposób przyrządzania

Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i
odstawić na 3 min. Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować. Banany umyć, obrać,
przekroić wzdłuż, ułołyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do
180° C. W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę. Następnie łyżką
cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i
odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać resztą syropu,
przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami.


Share this:

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Banany na ciepło z czekoladą albo wiórkami kokosowymi znam, ale w kawie? Coś nowego i fajnego.

    OdpowiedzUsuń