Tort z bialej czekolady Pychota



Ten o to tort zrobiłem na 3 latka mojego synka. wszystkim bardzo smakował każdy prosił o przepis. Tort dla każdego nie za słodki w sam raz, Dobrze komponuje się smak maku w biszkopcie ze kremem z czekoladą. ja zamiast rumu do ponczu dałem sok z ananasa, ale można rożnie dać kto co woli nawet herbata lub kawa i skrapiać biszkopty tym ponczem,


Składniki na biszkopt z maku:


    5 jajek
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki mielonych migdałów
    12 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Składniki na poncz:

    pół szklanki wody
    3 łyżki rumu (wersja dla dzieci można zastąpić rum sokiem z ananasa lub kompotem wiśniowym)


Składniki na masę z białej czekolady:

    30 dag białej czekolady
    400 ml śmietany kremówki

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Przygotowanie ponczu

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Przygotowanie kremu


Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Przygotowanie całego tortu

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować np jak ja rozdrobnionymi orzeszkami. Tort można przygotować dzień wcześniej.



SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger