Sporządzanie syropu cukrowego

Podział wina ze względu na zawartość cukru

1. wytrawne - zawartość cukru do 1,5%
2. półwytrawne- zawartość cukru od 2% do 4%
3. półsłodkie - zawartość cukru od 4,5% do 7,5%
4. słodkie - zawartość cukru od 8% do 16%

1kg rozpuszczamy w 420ml wody
1kg cukru przy rozpuszczeniu go w wodzie 
wywołuje  zwiększenie objętości o 0,6 l

Przykład 1.

Jesłi chcemy przygotować roztwór z 5 kg cukru  szykujemy garnek o pojemności 10l należy wlać 5x420ml=2100ml. Zagrzać wodę i powoli wsypywać cukier i mieszać do rozpuszczenia. jak ostygnie wlać do baniaka z winem.

Jeśli chcemy przyrządzić 10 l wina pamiętajmy o obliczeniach ponieważ szykując w 15 litrowym baniaku trzeba dobrze przemyśleć żeby zawartość całego baniaka nie przekracza 2/3 wysokości.

Przykład 2.

Mamy baniak 15 litrowy i chcemy sporządzić 10 litrów wina z 3 kg cukru.

1. zawartość soku owocowego ok 4l
2. Woda 4,5 l 
3. syrop cukrowy 3*0,6  = 1,8 l ( ponieważ z 1kg cukru otrzymujemy 0,6 l roztworu)

Sumując mamy 4 l (soku) + 4,2 l (wody) + 1,8 l (syrop cukrowy) = 10 litra wina czyli 2/3 15 litrowego baniaka

JUŻ NIEDŁUGO DALSZY CIĄG TEORII PIERWSZA CZĘŚĆ ZNAJDUJE SIĘ NA STARYM BLOGU : www.leonard300.interia.pl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger